Som man bäddar får man ligga

I en debattartikel i DT med titeln ”Rätten att överklaga vargjakt får inte trollas bort” beklagar sig Svenska Rovdjursföreningens Generalsekreterare Ann Dahlerus över att man numera inte kan överklaga vargjaktsbeslut.

Jag måste i min tur få beklaga att Dahlerus och hennes gelikar inom Rovdjursföreningen inte verkar begåvats med en endaste liten gnutta självinsikt. För i så fall borde man för länge sedan insett att det är deras eget bedrägliga beteende med ständiga obstinata överklaganden av tidigare skydds-och licensjaktsbeslut som gjort att man hamnat där man är idag. När demokratiska beslut ständigt överklagas av högljudda minoritetsgrupper med självpåtagen bestämmanderätt måste ju ansvariga politiker agera, och det är just vad man gjort.

Dahlerus skriver i sin artikel: ”Det pågår vargjakt i Sverige. Till glädje för några få, men till nytta för ingen.” Detta visar ju bara än en gång, att hon inte förstått någonting. De som gläds över att vargjakten äntligen kommit igång är i alla fall långt fler än antalet medlemmar i Rovdjursföreningen. Jägare naturligtvis, men även alla möjliga tamdjursägare och troligen också de allra flesta vänner av sunt förnuft och sunt tänkande.

Nytta? Får jag underrätta fru Dahlerus att detta är det bästa som hänt för rovdjurspolitiken, acceptansen och för vargarna själva på mycket länge. Så nog är den till nytta. Dessutom är den en rejäl Håll-käften-slap-in-the-face på hela miljörörelsen som under några år trott sig vara det högsta styrande organet inom rovdjurspolitiken.

Många av de skjutna vargarna är redan obducerade av SVA, som inte hittat några genetiska defekter. Ett mycket besvärande faktum för Rovdjursföreningen och alla andra bevarandeorganisationer, eftersom jakten i huvudsak inriktats på de revir som ansetts mest inavlade! Därmed faller de flesta tidigare argumenten mot jakten. Den skandinaviska vargstammen är inte utrotningshotad. Inavelsaspekten kan vi bortse ifrån, eftersom vargstammen helt uppenbart inte har några genetiska problem.

Vargjakten 2015 pågår för fullt. I vissa områden är den till och med avslutad. Det enda som kan beklagas med själva jakten är att inte fler vargar fick skjutas. Vargarna räcker och blir över ändå. Jag läste någonstans att där man inom vissa områden trodde sig ha delat ut tilldelning för att utplåna hela revir, när jakten var avslutad fortfarande hade mycket gott om vargspår. Kanske dags för Länsstyrelsen att se över sina inventeringsmetoder?

Vargjakten pågår, Ann Dahlerus. Den är laglig, efterlängtad och uppskattad. Kom över det.


4 kommentarer on “Som man bäddar får man ligga”

  1. Twiik (Markus) skriver:

    Härligt att se ett inlägg av dig igen kolarń! Klockrent, som alltid!

  2. Marianne Tengberg skriver:

    Tack för de orden..Mycket bra och sakligt skrivet….

  3. Eva Nilsson skriver:

    Bra skrivet. Håller med dig till fullo.