Vågat spel med lånade pengar

Det påstås att den svenska vargstammen är ”kraftigt inavlad”.

Detta faktum, som säkert i teorin har en viss relevans, har blivit den absolut tyngst vägande parametern i vargpolitiken och är också den yttersta orsaken till det fastlåsta och ytterligt svårförhandlade läge som just nu råder inom svensk rovdjurspolitik.

Men det finns ingenting, förutom forskarnas rapporter, som med säkerhet visar på att inaveln skulle vara ett allvarligt problem. Mängder av vargar har obducerats, man har i en del fall hittat smärre genetiska defekter, men det är ingenting som säkert kan kopplas till en låg genetisk status eller inavel.

Visst, så var det ju det här med kullstorleken, som under några år minskade något. Vad man jämförde med vet jag inte, om det var kullstorlekar relaterat till vargkullar i övriga världen eller om det var våra egna vargar som var referensmaterial. Hur som helst så tycker jag att några års studier, med det förhållandevis låga antalet kullar som vi har i Sverige, borde vara ett lite för litet underlag för larmrapporter om inavel?

2003 började kullarna bli större igen. Så vi borde kunna stryka det kapitlet.

Det finns heller inga andra exempel på djurpopulationer, någonstans i världen, som dukat under med inavel som en säkert konstaterad orsak.

Det finns däremot många exempel på populationer som haft sitt ursprung i ett mycket litet antal individer, men som ändå klarat sig alldeles utmärkt. Den svenska bäverstammen lär vara ett sådant exempel.

Inavelsproblem sköter naturen alldeles utmärkt själv. Genetiskt svaga eller livsodugliga individer gallras bort på naturlig väg.

På tveksamma grunder vill Svensk vargforskning, Naturvårdsverket och en rad miljöorganisationer få allmänheten och våra politiker att tro att våra svenska vargar är i ett desperat behov av så kallad genetisk förstärkning.

En genetisk förstärkning, som förutom att drabba vargen själv, genom forskarnas helikopterförföljelse och en djuretiskt högst tvivelaktig hantering som upprepade sövningar, flyttningar och planerna på utsättning av djurparksvalpar hos vilda tikar, dessutom kostar oss skattebetalare hundratals miljoner.

Är det inte dags att upphöra med detta vansinne, tills forskarna kan ge oss konkreta bevis på att det verkligen är befogat?

Pengarna behövs så mycket bättre i skola, vård och omsorg.

Men i stället väljer man att spela ett högt spel med stora och vågade insatser.

Jag är långt ifrån någon expert på genetik, men jag har mitt sunda förnuft i behåll, och har tillbringat tusentals dagar i skogen och sett djur, stora och små, med missbildningar av olika slag. I vårt jaktlag sköts under 90-talet ett par, tre älgar med en S-formad böj på ryggraden. Fullt friska och vid gott hull. Det kan väl inte ha varit – en genetisk defekt, orsakad av –Gud Hjälpe– inavel?

Är vargen ”känsligare” för inavel än andra djur? Det verkar ju onekligen så. Men nej, det tror jag inte.

Svaret är nog så enkelt, att det är bara hos vargen man så grundligt har kartlagt genetiken. Om inte Anders Bjärvall på 70-talet plötsligt blivit så vansinnigt intresserad av varg, och samtidigt av Naturvårdsverket fått i stort sett så mycket resurser han ville ha, så skulle vi inte veta vad vi vet idag om svenska vargars genetik. Faktum är att våra vargforskare vet mer om våra vargars släktskap än vad gemene man vet om sina egna kusiner.

Jag är övertygad om att det finns lokala populationer av olika arter med lika ”grav” inavel som de svenska vargarna. Men det rättar till sig själv.

I naturen, liksom hos oss människor, slår genetiken fel ibland. Naturen är inte, har aldrig varit och kommer aldrig att bli så perfekt som man vill tro att den svenska vargstammen ska bli.

Därför skulle jag vilja syna den genetiska bluffen.

Jag vet att jag har trumf på hand.

Ingen djurpopulation har hittills dött ut av inavel.

dead mans hand

Är det någon som vågar sätta alla de miljoner som den genetiska förstärkningen kommer att kosta, på att Sveriges vargstam blir den första att utplånas av inavel, om man blåser av Helene Lindahl-Viks projekt?

Jag sätter emot.

Annonser

5 kommentarer on “Vågat spel med lånade pengar”

 1. Twiik skriver:

  Tummen upp! Härligt att se att du skriver igen! Inavelskortet kommer troligtvis att spelas ut väldigt flitigt i år, det är ett enkelt argument, dels för att majoriteten inte är insatta i genetik, men främst för att media hjälpsamt sprider inavelspropagandan utan att ifrågasätta beläggen för detta.

 2. Mats Persson skriver:

  Är man lite konspiratoriskt lagd så går det inta att unvika följande fundering. SNF köpte och satte ut hybrider utan att förstå vad de gjorde. Nu försöker man rätta till misstaget på detta klumpiga sätt. De har inte sina egna supportrar med på att först miska antalet innan ny inplantering så som du föreslår Kolarn. Rovdjursopinionen har glidit ur händerna på forskarna och ledningen för NV, WWF, SNF och SRF. Som du skrev i förra artikeln Kolarn – tåget rusar framåt och går inte att stoppa. Det drivs helt enkelt av den opinion som de så framgångsrikt byggt upp med statliga pengar.

 3. 22Stefan Eriksson22 skriver:

  En intressant sak i denna ”ej” verklighetsförankrade spelplan är:
  Fanns det någon detaljerad handlingsplan och ekonomiskt
  upplägg när denna o-sociala spelverksamhet startade?

  Det är nu mera inte bara ekonomisk ersättning från myndigheter som är ”bank”
  i detta spel. Nu har en ej-seriös ekonomisk bidragsgivare kommit in som aktör!
  http://www.jaktojagare.se/aktuellt/snf-far-10-miljoner-fran-postkodlotteriet

  Är du med och tror att du ska vinna hos Postkodlotteriet?
  Dina pengar går till nu bla till varg cirkusen, i det fina landet Sverige med vita knutar på stugorna och ”faluröda” fasader, som kan ”lik”ställas med blod från den varg-dödade tamboskapen, våra jaktkamrater och familjemedlemmar hundarna som är och förblir oskyldiga offer. i vargens spår, med ospecificerade bidrag, som inte ”du” kanske vill va med och lägga dina vist pengar till?
  Det vore kanske en bra slogan for div lotterier ”vi” blir medlurade i.
  Köp en lott för vildmarkens Sverige, i vargens spår.
  Med vita knutar, röda stugor på landet med blödande väggar av blod,
  Det vita knutarna för att det sker i det dolda, för din möjliga miljonvinst!

  .

 4. DagL skriver:

  Nog lider vargen lite av inavel, men inte till den milda grad att det är ett hinder för stammens överlevnad och gynnsamma bevarandestatus http://vargdag.wordpress.com/2013/02/08/aterfor-kontrollen-av-vargpolitiken-till-statsmakterna/

  Som påpekats fordras det fler migranter för att reducera inaveln ju större populationen är, så vargstammens tillväxt sista åren ökar kostnaden att minska inaveln med kanske 75% om man tänker sig stoppa tillväxten 2014.

  Till listan på djur som klarat sig bra med hög inavel och få grundare kan läggas älgstammen på Newfoundland som grundades av 4-6 älgar i början av 1900-talet och nu är stor och vid god hälsa. http://vargweb.wordpress.com/2012/11/20/low-diversity-at-newfoundland/

 5. […] hot, när de undanhåller dessa fakta, vargstammen växer så det knakar och inga defekter syns, läs mer här.  Är det överhuvud taget realistiskt att öka antalet vargar mot bakgrund av de negativa […]