Tveksamt, Liberg

Ungefär 90 personer hade bänkat sig på Naturum i Ronneby Brunnspark för att lyssna till vad Olof Liberg hade att säga om rovdjurens framtid i Sydsverige. Det var fler än jag hade förväntat mig.

Man tog ingen entré – Naturvårdsverket sponsrade evenemanget. Någon som är förvånad?

Trots att vi geografiskt befann oss i stort sett så långt från vargen det går att komma i Sverige, hängde en tydlig motståndsstämning över rummet redan när vi kom in, Sme´n och jag. I sorlet kunde man urskilja betydligt fler kritiska än positiva åsikter.

Detta märkte säkert Blekinge länsstyrelses ansvariga för rovdjursfrågor Ulrika Widgren också, av hennes något nervösa inledning att döma. Välkomstbilden på hennes bildspel, som förkunnade ”alla våra stora rovdjur, björn, varg, lo, järv och kungsörn har en plats i vår fauna” bidrog väl inte direkt till att bryta isen.

Efter Widgrens inledning tog Olof Liberg till orda, och berättade alltså om rovdjursläget idag. Att Liberg är kunnig och påläst är inte att ta miste på, och generellt var det ett bra och informativt föredrag, om än ganska förutsägbart, då uppgifter om att ”genetiken är ett allvarligt problem”, och att vargstammen lider av ”enormt kraftig inavel” givetvis poängteras.

På min fråga om hur inaveln yttrar sig ber Liberg om att få återkomma längre fram, vilket han också gör, med ett diagram som visar på att kullstorlekarna minskat. Att diagrammet bara sträcker sig fram till 2003 hoppas han givetvis att åhörarna ska missa.

Men det gör inte jag, och att kullstorlekarna sedan ökat igen är ju för de flesta någorlunda insatta ganska välkänt. Jag ber Liberg redogöra vad som hänt sedan 2003, först vill han inte, men när jag insisterar berättar han ändå motvilligt sanningen.

I slutet kommer han fram till det politiska läget med fastställandet av GYBS, och visar den beräkningsmodell som styrt hur många vargar man anser sig behöva här i landet, kopplat till det nödvändiga antalet immigranter under de närmaste åren.

Inte ett ord om att man fått på fingrarna av genetikprofessor Dag Lindgren (se förra inlägget). När jag frågar om diagrammet som han redovisar är reviderat efter Lindgrens ”avslöjanden” får jag ett besvärat skratt till svar och Liberg tvingas erkänna att beräkningen kan komma att behöva göras om, och att siffrorna i så fall kommer att bli lägre.

Under föredraget redogör Liberg också för konflikten mellan vargar och djurhållning. Det genomsnittsliga årliga antalet vargdödade får anges till 60, en siffra Liberg själv börjar senare börjar fundera över, när vi senare får veta att den varg som just nu uppehåller sig i Skåne, själv under de senaste veckorna kommit upp i den siffran.

Antingen är Liberg eller hans uppgiftslämnare helt ute och cyklar, eller var det ett medvetet försök att förringa problemet med varg kontra tamdjur. En snabb summering på http://www.vargfakta.se/tag/tamboskap-dodade-av-varg/:

5/11 Ervalla, Örebro: 20 får döda, ytterligare 24 försvunna.

10/10 Skurup, Skåne: 20 får dödade

1/10 Kosta, Småland: 5 får dödade

3/9 Lilla Edet: 7 får vargdödade

13/8 Björsåsreviret, Dalarna: 2 döda, 2 saknade får

10/8 Ockelbo: 8 får dödade av rovdjur

6/8 Riala, Stockholm: 28 får dödade av varg

Jag behöver alltså inte gå mer än knappt fyra månader bakåt innan jag med råge räknat in det antal som Liberg påstår gäller för hela landet, under ett år. 90 döda får och 26 försvunna får jag ihop, och då är inte mer än 20 av de 60 av de Skånevargen uppges ha dödat medräknade.

Nej, Olof Liberg. Jag respekterar dig som en av Sveriges mest kunniga rovdjursforskare. Men när du springer Miljörörelsens ärenden med illa dold propaganda och försöker försköna och undanhålla fakta, så sjunker förtroendet som en sten.

En sak som jag gått och funderat på sedan i torsdags är….varför Blekinge?

Annonser

6 kommentarer on “Tveksamt, Liberg”

 1. Gunnar Fernlund skriver:

  ”….varför Blekinge?”, Varför inte?

 2. DagL skriver:

  Hej Kolarn
  Intressant att höra vad Liberg såger om mina kommentarer till vargbehovet före och efter du frågar.
  Vad jag förstår säger statistiken för 2011 för vargskadade (inklusive dödade) får 245 i vargbältet och 210 utanför. Intressant att stor del av skadorna inträffar så långt från fast förekomst av varg.
  Mer fåraktiga vargbetraktelser på
  http://vargweb.wordpress.com/2012/09/17/faraktiga-betraktelser-om-varg/

 3. Mats Persson skriver:

  Hej Kolarn!

  Bra att Liberg blir synad. Men det lär väl inte gå att få in din artikel i någon tidning, eller vad tror du? Försök med smålandsposten.

  På torsda 22/11 skall jag hålla föredrag i Mjölby gymnasium för två jaktvårdskretsar. Intresset för vargen är stort och det finns chans att jag får högre publiksiffra än Liberg.

  Bästa hälsningar………..Torparanalysen!

 4. Roger Engstrand skriver:

  Bra Kolar´n! Viktigt att hålla trycket uppe och uppmärksamma deras försök att köpa anhängare billigt. Dom blir ju ofta snopna när de konfronteras med fakta….!

 5. […] beräkningar, överkörningar av berördas problem och luddigt beskrivna mål. Här finns ett aktuellt exempel.  När vi ändå är inne på Olof Liberg kan jag inte släppa hans bevis på att gulingen i Junsele […]